Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een gevaarlijke ziekte. Jaarlijks worden ruim een miljoen personen gebeten door een teek. Dat is regelmatig niet ernstig. Indien een teek een drager is van de Borrelia bacterie, is het problematischer. De Borrelia bacterie kan namelijk leiden tot de ziekte van Lyme. De ziekte is een groot probleem, omdat de aandoening veelvuldig pas laat wordt geconstateerd. De ziekte kan dan chronisch worden, waardoor daadkrachtige behandeling niet tot nauwelijks mogelijk is.

Ziekte van Lyme test

De Lyme tests blijken niet altijd de juiste uitkomst te verschaffen. Om die reden zijn vrijwel alle tests van de Nederlandse markt verbannen. Daarnaast wordt de ziekte van Lyme ook door de arts vaak te laat gediagnosticeerd. Een patiënt blijft vervolgens lange tijd lopen met de ziekte, zonder dat hier niets aan wordt gedaan. De ziekte van Lyme kan zich dan ontwikkelen tot een chronische aandoening. Dit is veel problematischer dan wanneer de ziekte direct wordt behandeld met antibiotica. Chronische ziekte van Lyme gaat gepaard met meer pijn en klachten, waardoor de ziekte voor veel mensen ondraaglijk wordt. Het is dan ook niet vreemd dat veel lymepatiënten de laatste jaren uit het leven zijn gestapt, omdat de ziekte niet meer was te verdragen.

De teek

Een teek is een kleine parasiet die veel leeft in bosrijke gebieden. In Nederland zijn veel tekensoorten te vinden. Echter is voornamelijk de hertenteek de dragen van de Borrelia bacterie. De teek zit op de grond tussen het gras of riet en bijt zich vast in de huid. Vervolgens zuigt het kleine porties bloed op, waardoor de teek zich verder kan ontwikkelen. Tijdens het drinken van het bloed kan de bacterie worden overgedragen. Een tekenbeet is pijnloos. Veel mensen voelen dan ook de tekenbeet zelf niet.

Een teek dient zo snel mogelijk te worden verwijderd. Een teek verwijderen is niet lastig, maar dient wel uiterst zorgvuldig te gebeuren. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, des te kleiner is de kans op besmetting.