• Home
  • Alternatief roken

Alternatief roken

De elektronische sigaret – als alternatief 

De afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van de elektronische sigaret niet stil gestaan. Na een periode van relatief weinig berichtgeving over deze nieuwe manier van roken is het dampen weer helemaal terug in de belangstelling. Klachten uit het verleden zoals te weinig damp zijn verdwenen en de belangstelling is enorm toegenomen. Niet vreemd omdat de elektronische sigaret nu een veel volwassener stadium bereik heeft en als echt alternatief gezien kan worden voor het roken van een analoge sigaret. Daarnaast lopen de kosten voor een pakje sigaretten steeds verder op en kan dit alternatief voor een flinke besparing zorgen.

De elektronische sigaret werkt volgens het proces van verdamping in plaats van verbranding. Hierdoor komen er geen gassen vrij die bij het roken van een analoge sigaret wel ontstaan en waarvan er zeker 40 als kankerverwekkend bekend staan.

De damp vloeistof voor het apparaat is in honderden smaken te verkrijgen en kan naar behoefte zonder of met nicotine besteld worden. Het is dan ook niet onlogisch dat, vooral omdat een volwassen stadium is bereikt, deze door rokers geprobeerd wordt als minder ongezond alternatief voor het roken. Daarnaast is het gevoel bij inhaleren vrijwel gelijk aan het roken van een analoge sigaret. Een warme damp met een lekkere smaak naar keuze en voorzien van een passend gehalte aan nicotine die leidt tot een zelfde tevredenheid als het roken van de veel ongezondere analoge sigaret.

Nu de elektrische sigaret een serieuze bedreiging vormt voor de analoge sigaret ontstaan ook bewegingen om de distributie en veiligheid in goede banen te leiden. De overheid merkt de teruglopende inkomsten op accijns en begint zich met deze opkomende markt te bemoeien. Grote fabrikanten van sigaretten zijn al begonnen om ook een eigen lijn elektrische sigaretten op te zetten.

Het is nog onbekend op welke manier regelgeving binnen Nederland of Europa invloed gaat hebben op de distributie van de elektronische sigaret en welke bewegingen de grote heren uit tabaksland gaan maken. Voor nu kunt u terecht bij verschillende retailers die er alles aan doen om hun klanten te voorzien van een goed en voordelig alternatief voor de analoge sigaret.